Tuesday 13 October 2015

7 načina za borbu protiv debelomrzaca

Da li ste ikad pomislili da Plus Size moda može da bude korišćena kao oružje za borbu protiv debelomrzaca (u originalu Fat Shamers)? Hajde da pokušamo da se oslobodimo kulture dijeta i generalnizovanih, medijima nametnutih normi u vezi vašeg tela.

1. OBUCITE SE ZA SEBE, A NE ZA OBLIK TELA
Iskoristite Plus Size modu i drsko ignorišite pravila i obucite se po svojoj želji. Ogradite se od prodajnih predloga i modnih magazina i razmislite o bojama, stilovima, tkaninama i izgledu koji vam se dopada. Sledeći korak je da to ubacite u svoju garderobu.

2. NAMERNO POKAŽITE SVOJU KOŽU
Stalno nam direktno i indirektno govore da treba da se stidimo svoje debljine i da treba da je sakrijemo od pogleda. E pa i to se može promeniti! Obucite kratku suknju, pokažite dekolte i uradite to bez izvinjenja.

3. IZABERITE STIL KOJI NIJE PRIKLADAN
Izbacite ideju o oblačenju koje priliči vašem obliku telu, jer je istina da ćete izgledati dobro u bilo čemu.

4. NOSITE #BODYPOSITIVE ODEĆU
Budite hrabre, javno se izrazite tako što ćete da nosite odeću koja ima #bodypositive poruku. Majica sa printom POBUNA PROTIV DIJETE će biti odličan početak.

5. OBJAVITE SVOJE SLIKE
Pokažite se! Vi ste Plus Size žena koja voli svoje telo i dobro se oblači! Ako volite sebe otvoreno i javno u kulturi koja vam govori da treba da mrzite zato što ste debeli je neverovatno hrabro i validna je forma pozitivnog aktivizma.

6. PREKRŠITE PRAVILA BEZ STIDA
Kažu da ne treba da nosite šorc, kratku suknju, horizontalne štrafte... Odličan način da iskoristite vaš modni stil kao oružje protiv Fat Shamers-a je da prekršite sva pravila u vašem svakodnevnom životu. Pokažite srednji prst svim fobičarima!

7. BUDITE PONOSNE NA SVOJ STIL
Umesto da nosite veliku odeću koja vas pokriva i sakriva, izdvojite se od većine vašom divnom individualnošću. Pokušajte da "štrčite" i pokažite da ste debele, da to znate i da ste ponosne na sebe. Kroz modu proslavite svoj jednistveni osećaj za stil i vlasništvo nad svojim telom.

* Fat Shamers - nemoguće prevesti kao jednu reč/pojam na srpski jezik a da ima takav sveobuhvatno značenje kao na engleskom. Malo smo o tome pričali na Facebook-u, pogledajte komentare ovde: https://www.facebook.com/search/str/kako%20se%20prevodi...%3F/keywords_top


Inspiracija: How To Use Plus Size Fashion As A Weapon Against Fat Shamers - Erin McKelle Fischer

2 comments:

  1. Bravo!
    Ja sam sebi najlepša.
    Volim svoje kosti, salo, mišiće, celulit, kožu.
    Kome nisam, neka gleda na drugu stranu.
    Život je lep.

    ReplyDelete