Zakačim u subotu negde na internetu pohvalu jutarnjem
seksu i palačinkama kao dobitnoj kombinaciji za početak dana. A onda je meni palo
na pamet da bi palačinke glat mogle da izadju iz kombinacije, odnosno da ih je lako zameniti
bilo kakvim doručkom.
(Znači, da me je neko pitao, ja bih umesto palačinki, pre i posle jutarnjeg seksa uvek pre
izabrala vino kao uživatorski doručak, za kompletić, kad i ako još (ikad) kuća reši da počasti).
E, sad dalje priča ide samo o palačinkama. Jer sasvim iznenada, još koliko iste večeri dodju na
spavanje dve Djoletove drugarice, pa me jedna drugarica ljupko zamoli da za večeru
napravim palačinke. Bilo je kasno, ja se lako izvučem, ali obećam da ću
napraviti palačinke za doručak.
Elem, palačinke JESU nagradni doručak. Na slano
ili na slatko. Ja sam juče svoje filovala kozjim krem sirom pomešanim sa vlašcem, a odozgo sam dodala svinjsku pečenicu i pre rolanja posula parmezanom. Dok deca, zna se, filuju čokoladnim kremom. Kad dodje do filovanja, krše se sva pravila o kombinovanju sastojaka!
Moja komilfo baba je svojevremeno palačinke filovala puterom,
pomorandžinom korom, suvim grožđem i Grand-Marniere likerom, pa ih zapecala u
rerni i kasnije služila uz ulupanu slatku pavlaku. Pamtim i kako su svi odrasli
netom padali u trans od tih palačinki i hvalili ih obilato, ne bi li baba opet odškrinula rernu, izvadila svoj Pyrex i otvorila se za dodatak. (recimo da ovaj ovde recept najviše liči na babine palačinke iz rerne)
Mama ih je filovala šećerom i cimetom. Ili
pekmezom od kajsija. Ili samo prah šećerom.
Rusi svoje debeljuškaste bline prave sa kvascem
i filuju svim i svačim, ali kombinaciju kavijara, lososa i najpunomasnijeg milerama na svetu pamtim i prepričavam. Još pamtim i palačinke baba Smilje iz Šuljma, koja je palačinke
pekla na smederevcu, u letnjoj kuhinji, i svaki put pred razlivanje testa u
tiganj dodavala po kašičicu svinjske masti.
Kod nas u kući je nezaobilazan palačinkarski alat
bio omanji tučani tiganj debelog dna. Puter i ulje idu u testo. Razdvojeno ulupano
belance špatulom se umeša u umućeno testo. Takve palačinke su fantastične,
čipkaste, šupljikave. To je krckava pena i paučina sa ukusom jaja, putera i
vanile. #ukusiimirisidetinjstva
Podseti me na moju baku i bline sa kavijarom, jer nismo nista drugo imale u kuci ... bilo je prevruce da idem do prodavnice po nesto drugo :) slatke smo "posolile" secerom :) moja ruska strana licnosti :)
ReplyDeleteA moj brat mi "prodao" foru kako francuzi jedu palačinke: na toplu palačinku nacediš limun i pošećeriš (običan šećer, da krcka)! Nisam baš sigurna da li je to zaista francuski recept, ali je mnogo dobro!
ReplyDeleteJao što ne reče da ranije dođemo po decu!
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete